Oczyszczanie


Mając na uwadze wiek i różnorodność skóry przygotowaliśmy specjalistyczne zabiegi pielęgnacyjne na twarz renomowanych firm JEAN D’ARCELL, THALGO, SPILLER, LEIM.

 

ULTRADŹWIĘKI – PEELING KAWITACYJNY

Peeling kawitacyjny to oczyszczanie skóry za pomocą wibracji ultradźwiękowej wzbogaconej o mikromasaż, który poprawia mikrokrążenie i dotlenienie komórkowe oraz zwiększa penetrację substancji aktywnych w głąb skóry.

Pozwala na dokładne usunięcie nadmiaru sebum, pozbycie się zaskórników, bakterii i substancji toksycznych. Wygładza skórę, nawilża i stymuluje naturalne nawodnienie.

Efekty:

usunięcie przebarwień

bezbolesne oczyszczenie skóry twarzy, szyi, dekoldu

uwolnienie porów od nadmiaru łoju, bakterii

przyspieszenie mikrokrążenia

poprawa wymiany jonowej, wzmaga produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego

sterylizacja skóry

poprawa struktury blizn

zmniejszenie porów

podniesienie stopnia nawilżenia skóry

 

MIKRODERMABRAZJA


Jest to metoda mechanicznego złuszczania naskórka warstwa po warstwie za pomocą urządzenia. Dzięki umiarkowanemu usuwaniu górnych warstw w warstwie podstawnej dochodzi do tworzenia się pełnowartościowych komórek. Skóra pozbawiona zostaje bakterii i wirusów.

Wskazania do zabiegu mikrodermabrazji:

zmarszczki

trądzik pospolity

blizny potrądzikowe

łojotok

rozszerzone pory, zaskórniki

przebarwienia

 

Zalety:

oczyszczenie skóry z wirusów i bakterii

zwężenie porów

pobudzenie produkcji kolagenu i elastyny

alternatywa dla osób nietolerujących peelingów chemicznych

oczyszczanie skóry z toksyn

likwidacja zmarszczek

odnowa komórkowa

zwiększenie absorbcji kosmetyków – odżywienie

nawilżenie skóry

eliminacja nadmiernego rogowacenia skóry, suchości

 

W naszym salonie wykonujemy dwa rodzaje mikrodermabrazji:

korundową (SPRZĘT MEDYCZNY)

diamentową (SPRZĘT KOSMETYCZNY)

 

 

PEELINGI MEDYCZNE – OCZYSZCZENIE KWASAMI

 

KWAS MIGDAŁOWY

Kwas ten spośród innych kwasów AHA wyróżnia się silnym działaniem antybakteryjnym, które sprawia, że zabiegi z jego wykorzystaniem z powodzeniem stosowane są w leczeniu stanów zapalnych skóry, zwłaszcza trądziku. Kwas ten ma także działanie odbarwiające, dlatego też peeling polecany jest szczególnie w przypadku przebarwień skóry, takich jak piegi, przebarwienia posłoneczne oraz melasma (brązowe przebarwienia na twarzy pojawiające się najczęściej u kobiet po 30 roku życia, związane głównie z menopauzą, ciążą, stosowaniem antykoncepcji hormonalnej i chorobami wątroby).

Dzięki delikatnym właściwościom złuszczającym peeling spłyca niewielkie zmarszczki oraz blizny potrądzikowe, a brak działania zwiększającego wrażliwości skóry na promieniowanie słoneczne po zabiegu sprawia, że peeling migdałowy może być wykonywany bez względu na porę roku. Peeling kwasem migdałowym regeneruje, wygładza i nawilża skórę, pobudza produkcję kolagenu i elastyny, rozjaśnia przebarwienia, przeciwdziała trądzikowi i zaskórnikom oraz zwęża rozszerzone pory.

A więc w skrócie:

odbudowuje włókna sprężyste i poprawia elastyczność skóry

zwiększa produkcję włókien kolagenu i mukopolisacharydów

przyspiesza odnowę komórkową

zmiękcza i wygładza skórę, poprawia barwę i fakturę skóry

zmniejsza zmarszczki i spłyca blizny, zapobiega starzeniu się skóry

rozjaśnia plamy pigmentowe i przebarwienia powstające z wiekiem

oczyszcza skórę

całkowicie usuwa trądzik pospolity, grudkowo-krostkowy

reguluje zaburzenia w wydzielaniu sebum (skóra łojotokowa, świecąca)

reguluje zaburzenia rogowacenia

 

Od zastosowania odpowiedniego stężenia zależy sposób i intensywność jego działania na skórę. Daje to możliwość dobrania stężenia w zależności od rodzaju skóry, charakteru zaburzenia i oczekiwanego efektu.

 

KWAS GLIKOLOWY

Kwas glikolowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA) i występuje naturalnie w trzcinie cukrowej.

Zastosowanie

Spośród wszystkich kwasów AHA kwas glikolowy jest najbardziej aktywny, posiada bowiem najprostszą budowę oraz najmniejszą masę cząsteczkową, dzięki czemu łatwo i głęboko wnika w skórę.

Działanie:

przyspieszenie odnowy komórkowej

zmiękczenie i wygładzenie skóry, poprawa barwy i faktury skóry

nawilżanie skóry suchej i atopowej

zmniejszenie zmarszczek i spłycenie blizn, zapobieganie starzeniu się skóry

rozjaśnienie plam pigmentowych i przebarwień

skóra tłusta i łojotokowa

oczyszczenie skóry (trądzik, zaskórniki)

regulacja i leczenie zaburzeń rogowacenia (kolana, łokcie stopy)

suchośc skóry w przebiegu zmian chorobowych

cellulit, rozstępy

 

KWAS KOJOWY

Kwas kojowy to środek stosowany w produktach do usuwania przebarwień skóry. Jest zbliżony pod względem właściwości chemicznych do hydrochinonu. Tak samo jak hydrochinon jest inhibitorem tyrozynazy. (uczestniczy w wielu etapach tworzenia melaniny).

Kwas Kojowy (ang. Kojic) jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych substancji pozwalających zwalczyć problem nadmiernej pigmentacji – jego „magia” polega na potwierdzonym naukowo przechwytywaniu enzymu niezbędnego w procesie tworzenia melaniny.

Kwas kojowy obok własności depigmentacyjnych wykazuje także działanie antybakteryjne oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Preparaty zawierające ten składnik nie tylko rozjaśniają przebarwienia, ale działają również przeciwzmarszczkowo i nawilżająco. Związek ten najczęściej stosowany jest w stężeniach od 3 do 6%. Kosmetyki najnowszej generacji do błyskawicznego redukowania przebarwień z reguły zawierają go w swoim składzie.

Kwas kojowy – jest substancją o udowodnionych klinicznie właściwościach odbarwiających.

Zastosowanie:

przebarwienia pochodzenia melanocytowego tzn. związane z nadmierną liczbą melanocytów
w naskórku

przebarwienia związane z nadprodukcja melaniny przez prawidłową liczbę melanocytów

piegi

ostuda

plamy soczewicowate starcze

przebarwienia pozapalne

 

 

KWAS MLEKOWY

Kwas mlekowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA), o działaniu złuszczającym, nawilżającym i przeciwstarzeniowym. W naturze kwas ten występuje w kwaśnym mleku, jogurtach, żurach i kiszonkach.
Kwas mlekowy występuje w dwóch formach optycznych L i D, z których tylko forma L-kwasu mlekowego posiada biologiczną aktywność i jest naturalnym składnikiem skóry i włosów. Jest on jedną z głównych składowych NMF- naturalnego czynnika nawilżającego, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka.
W kosmetyce wykorzystuje się głównie kwas L-mlekowy, który można otrzymać wyłącznie podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus.

Właściwości i działanie kwasu L-mlekowego:

wpływa na produkcję kolagenu skóry, powodując zwiększenie grubości i wzmocnienie skóry właściwej

pomocny w przypadku przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych

odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, dzięki czemu zapobiega tworzeniu ognisk
zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników, jest pomocny przy trądziku

tylko forma kwasu L-mlekowego stymuluje produkcję ceramidów w skórze, dzięki czemu
wpływa na uszczelnienie bariery lipidowej naskórka, zmniejsza utratę wody ze skóry (obniża
TEWL – przeznaskórkową utratę wody) i sprzyja lepszemu nawilżeniu skóry, która staje się
bardziej elastyczna i miękka,